Vánoční kapr – historie téměř detektivní
Kde se vzal kapr na staročeském štědrovečerním stole? A servíroval se vždy obalovaný a smažený?
„Kapr na štědrovečerním stole je takové naše středoevropské nebo spíše české specifikum,“ říká etnograf Martin Šimša ze Strážnice. „Štědrý večer byl v minulosti ve vnímání věřících dobou půstu, přípravou na nadcházející Boží narození, proto byly přísně zapovězeny všechny masité pokrmy. A kapr, protože je to ryba, není v církevním pojímání považován za maso,“ vysvětluje Šimša. „Přesto se kapr dostává na štědrovečerní stůl teprve v 19. století, a to ještě pouze v rybníkářských krajích,“ pokračuje. Tehdy se připravoval na černo nebo na modro. Nejstarším dochovaným receptem z roku 1810 je právě recept na kapra na černo. Ryba se pekla v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. „Recept na smaženého kapra se objevil teprve ve 20. letech 20. století a uplatnil se spíše ve městech,“ dodává etnograf.
Celý článek je publikovaný na www.vimcojim.cz